recensie- / review quotes

De mooie duozang is meteen te horen in het openingsnummer ‘Go on to get lucky’, dat door de accordeon ook een cajunsausje krijgt. Prachtig ingetogen is de zang in ‘Something I said’ met de Win op melodica. ‘Kiss me’ is heerlijke opwindende bluegrass met een glansrol van Joost van Es op fiddle. Soulvol is de zang van Arianne in ‘Find your way’. De Win neemt in ‘Tell me something’ de leadvocals voor zijn rekening met weer de mooie duozang in het refrein. Het folky ‘Amsterdam rain’ is een pareltje, met leadvocals van Arianne, mooie basloopjes en de accordeon met flarden van de bekende schlager ‘Tulpen uit Amsterdam’. Het titelnummer ‘One lifetime’ is een mooi akoestisch liedje en de prachtige pianoballad ‘Falling angel’ roept door de geweldige harmonieën herinneringen op aan Crosby Stills & Nash. Met de tuba van Harold Spaan en de klarinet van Gilad Atzmon belanden we in het slotnummer ‘The right words’ in de jazzsferen van New Orleans. Conclusie: ONE LIFETIME is een wonderschoon en gevarieerd album. Een feest om naar te luisteren.” - Gerrit Schinkel (24 februari 2021)

Bluestown Music

Op dit vijfde album bewijst Tip Jar maar weer eens tot de top van de Americana-bands van Nederland te behoren maar tevens moeten we waken om de band in een hokje te plaatsen want dan doen we ze echt te kort. Want met ‘Kiss me’, met een aangename “fiddle”, krijgen we een stukje onvervalste bluegrass voorgeschoteld, terwijl deze recensent bij het luisteren van het soulvolle ‘Tell me something’ aan Paul Carrack moet denken en we met ‘Amsterdam rain’ een mooi stukje folk horen. Eén van de meest gevoelige liedjes is ongetwijfeld ‘One lifetime’, waar we genieten van enkel de stemmen van Bart en Arianne en Harry Hendriks die hun begeleidt op gitaar. Dit nummer blijkt een opmaat te zijn voor nog meer moois want à la Venice horen we bij ‘Falling angel’ naast Bart op de piano alleen de stem van Arianne, Baer, Harry en Bart. Een mooi moment. Afsluiten doet de band een beetje in stijl als hoe ze openden; ‘The right words’ neemt je mee naar die zuidelijke staten van de VS naar bijvoorbeeld een stad als New Orleans en hier zorgen Harold Spaan op tuba en Gilad Atzmon op klarinet voor de spreekwoordelijke kers op de taart. ONE LIFETIME is een uitgebalanceerde plaat geworden waar de band binnen het brede spectrum van Americana een mooie ontdekkingsreis aflegt. ” - Corné van Groenedaal (23 februari 2021)

MPodia

Het nieuwe album van Tip Jar is echt goed, je gelooft je Nederlandse oren niet. Veel mensen zullen nog niet van hen gehoord hebben, maar vandaag verschijnt het vijfde album van Tip Jar, ONE LIFETIME. Achter die woorden gaan Bart de Win en Arianne Knegt schuil, twee Brabanders die al vanaf 2013 aan americana doen. En dan is het niet alleen de smakelijke combinatie van bluegrass, country, soul, folk en jazz, maar ook nog het zelf schrijven van songs, die zo goed in elkaar zitten dat de componist net zo goed een oude Texaan had kunnen zijn. Geen wonder dat het duo hulp krijgt van gitaristen als Harry Hendriks, BJ Baartmans en Joost van Es. Bart speelt ook toetsen en verdiende zijn sporen bij Gerard van Maasakkers, Iain Matthews, Walt Wilkins en The Birds of Chicago. Arianne was zangeres in Marylou & The Good Old Boys en The Simple Life. Het album telt 11 kraakverse versnaperingen en hopelijk zetten ze dit jaar ook weer live de boel op stelten. Echt goed, je gelooft je Nederlandse oren niet. Emmylou Harris, Willie Nelson, Guy Clark en zelfs de betreurde Johnny Cash of Gram Parsons, ze zouden even blijven staan als dit tweetal op straat optrad. Zelf geschreven americana, fris en enthousiast.” - Herman Veenhof (19 februari 2021)

Nederlands Dagblad

Het Brabantse duo neemt de draad terug op na de voortreffelijke voorgangers en vindt weerom moeiteloos de weg in rootsland met een gevarieerd repertoire dat tussen folk, country en gospelsoul pendelt en onderweg even aan bluegrass en jazz snuift. Bart en Arianne hebben een aangenaam stemtimbre maar overtuigen vooral als hun vocale bijdragen in harmonieuze samenzang versmelten. Of er nu een opgewekt fiddler deuntje als ‘Kiss Me’ of meer intimistische sober geïnstrumenteerde momenten als ‘Something I Said’ of ‘Dreamers Dream’ passeren, het houdt onveranderlijk de aandacht vast. Bij een eerste beluistering trekt het soulgetinte werk met zwierige Hammond op ‘Tell Me Something’ de aandacht. Het bitterzoete ‘Amsterdam Rain’ met een accordeonintermezzo waarin de herkenbare melodie van Tulpen uit Amsterdam even rondwaart. De verstilde folk en de uitsluitend met stemmen en piano gebrachte titeltrack zijn evenmin te versmaden. Ter afsluiting is er nog een uitstapje naar New Orleans met blazerssectie waarin het frivole klarinetje van jazzman Gilad Atzmon de zwoele zang van Arianne ondersteunt.” - Cis van Looy (19 februari 2021)

Written in Music

Dit album is stilistisch een logisch vervolg op voorganger ONWARD, maar is daar ook een muzikale verbreding én verdieping van: Knegt en De Win putten op een natuurlijke manier uit al hun invloeden. Ze schreven met elkaar en met Small, Flynt en Wilkins rijke, afgeronde melodieën met invloeden uit roots, folk, gospel en bluegrass, terwijl vaak ook weer jazz doorklinkt. Daardoor doet het album denken aan de drie die De Win maakte met zijn band The Simple Life. De muziek vult steeds zíjn zang en die van Knegt aan. Beiden zingen eerste stem, terwijl ze samen heel mooie harmonieën laten horen. Ze klinken vaak opvallend soulvol, bijvoorbeeld in het melancholieke ‘Best year of our life’. Hun vaak introspectieve teksten zijn dan ook autobiografisch getinte liefdesverklaringen aan de muziek én aan elkaar.” - Ruud Heijjer (18 februari 2021)

Kippenvel

De CD heeft elf songs in een heerlijke variatie aan stijlen, vrijwel alle songs zijn blijvertjes. We horen invloeden van cajun (‘Go on to Get Lucky’), bluegrass (het heerlijke liefdesliedje ‘Kiss Me’ met uiteraard Van Es in een hoofdrol), soul (‘Best Year of Your Life’, ‘Find Your Way’, ‘Tell Me Something’) en folk (‘Amsterdam Rain’, waarin Bart flarden van ‘Tulips From Amsterdam’ op zijn accordeon laat horen en ‘One Lifetime’ met prachtige samenzang van Bart en Arianne met Harry op gitaar als enige begeleiding). Er is een prachtig walsje (‘Dreamer’s Dream’). Bart speelt piano, accordeon, wurlitzer, B3 en melodica (een klein toetsenbord met een mondstuk, weet u wel, in het o, zo subtiele ‘’Something I Said’). Speciale vermelding heb ik voor het afsluitende nummer in New Orleans style, ‘The Right Words’ (met hoofdrollen voor klarinet -van Gilad Alzman uit Athene- en tuba. Verder is er een geweldige Crosby/Stills/Nash-achtige samenzang van Bart, Arianne, Baer en Harry op “Falling Angel’. Wat heb ik genoten van deze sublieme CD, Tip Jar is alweer gegroeid en levert een topper in zijn genre af. Het is duidelijk, ‘Tip Jar’ hoort bij de absolute top van de Nederlandse Americana/folk-scene. Betere Americana is in ons land niet te beluisteren. De nieuwe CD is het absolute hoogtepunt van hun oeuvre tot dusver. Wat een muzikaliteit, wat een heerlijke samenzang. Het speelplezier druipt ervan af. I love these people and their fine music! Verplichte aanschaf!” - Fred Schmale (17 februari 2021)

Realrootscafe

Mooie liedjes over het leven en de liefde. Met stevige wortels in soul, folk en country. De band Tip Jar maakt sinds 2014 americana van hoog niveau. Gewoon vanuit Nuenen, waar grondleggers Bart de Win en Arianne Knegt wonen. Tip Jar behoort misschien wel tot de meest actieve Nederlandse bands. Zeker in corona-tijd. Het echtpaar uit Nuenen gaf al vele livestream-concerten, vaak ondersteund door muzikale vrienden als singer-songwriter Baer Traa en gitarist-zanger Harry Hendriks. Cultuurcrisis of niet, de Nuenenaren lanceren vrijdag 19 februari ‘gewoon’ hun vijfde album, ‘One Lifetime’. Vanaf die dag zijn de elf liedjes te beluisteren op digitale kanalen als Spotify. De plaat is nu al op zowel vinyl als cd te koop via de webwinkel van de band. ONE LIFETIME is opgenomen in de Eindhovense Daltoon-studio van producer en drummer Eric van de Lest. Vrienden uit Amerika en Griekenland lieten hun muzikale bijdragen ‘invliegen’ en de Nederlandse americana-topper BJ Baartmans nam zijn partijen op in diens Boxmeerse studio. Het resultaat is een melodieuze, warm geproduceerde plaat met rake teksten, waarop de beste country-artiesten het patent hebben. In weinig woorden kunnen de beide Nuenenaren en hun geestverwanten treffend hun gevoelens verwoorden. Neem de titelsong, waarop alleen hun stemmen en de gitaar van Hendriks klinken. Een liefdesverklaring, met het onderliggende besef dat het leven eigenlijk veel te kort is. Tip Jar haalt het beste van Amerika naar Nuenen. De band mengt southern soul met country (in openingstrack 'Go On To Get Lucky’), stoeit met bluegrass in ‘Kiss Me’ en knipoogt her en der zelfs naar de country-pop van de Eagles en de harmonieën van Crosby, Stills & Nash. Hoogtepunt van de plaat is ‘Tell Me Something’, waarop we ons plotseling in het Memphis van circa 1967 bevinden. Het is alsof de legendarische (begeleidings)band Booker T. & The MG's losjes en toch scherp staat mee te spelen in dit soulnummer. In een tijd die wordt gedomineerd door rappers, indie-pop en zogenaamde singer-songwriters met hapklare popliedjes, moet je bands als Tip Jar (Engels voor fooienpot) met een lichtje zoeken. In Nederland, althans. De nieuwe plaat is verplichte kost voor de fans van die andere vaderlandse muzikanten die een goede melodie weten te combineren met rake teksten zonder poëtische prietpraat. Zoals Daniël Lohues, Henny Vrienten, JW Roy, en Gerard van Maasakkers. ONE LIFETIME is als een arm die iemand om je heenslaat. De plaat geeft je een goed gevoel, tilt je op en kan je troosten. Niet alleen in deze vreemde tijden, ook lang daarna.” - Frank van den Muijsenberg (16 februari)

Eindhovens Dagblad

Tijdloos en smaakvol. Een tripje naar Austin, Texas om het vijfde studioalbum ONE LIFETIME op te nemen zat er, zoals bij de vorige twee platen, dit keer vanwege de corona-pandemie niet in voor de Nederlandse americana-formatie Tip Jar. Toch heeft de band door middel van alle hedendaagse technieken die voorhanden zijn, een album in elkaar weten te knutselen waarop verschillende nationale en internationale vooraanstaande muzikanten te horen zijn, die allemaal hun bijdrage in een eigen studio hebben opgenomen. Een glansrol is weggelegd voor Bart-Jan Baartmans, die met zijn gevoelige spel op dobro en mandoline de liedjes meer diepgang en kleur geeft. De Amerikaanse singer-songwriter Walt Wilkins draagt vocaal ook z’n steentje bij. Vooral op 'Falling Angel' is de harmonieuze samenzang een genot voor het oor en doet sterk denken aan Crosby, Stills & Nash. Smaakvolle arrangementen, sterke composities, mooie melodieën en een strakke productie maken ONE LIFETIME een album om trots op te zijn!” - Ella-Milou Quist (16 februari 2021)

Musicmaker

Tip Jar, letterlijk vertaald ‘fooienpot’. Het Nederlandse duo met die naam is toch echt wel meer dan alleen maar een pot voor de fooitjes. Met hun vijfde album ONE LIFETIME bewijzen zij eens te meer toch wel het neusje van de zalm te zijn in de Nederlandse Americana-scene. ONE LIFETIME is een meer dan uitstekend album geworden met zeer fraaie nummers. Het begint met het zeer fraaie 'Go On To Get Lucky', dat ook als single is verschenen. Andere nummers die ik nog speciaal wil vermelden zijn het soulvolle 'Tell Me Something', het gedragen 'Find Your Way', een aanmoediging om niet stil te blijven staan, maar je eigen weg te zoeken, en het schitterende, door vier stemmen (Arianne, Bart, Baer Traa, Harry Hendriks) gezongen 'Falling Angel'. Kortom, een absolute aanrader.” - Eric Campfens (16 februari 2021)

Barn Owl Blues