recensie- / review quotes

Dat de stemmen van Knegt en De Win zo prachtig samensmelten was al duidelijk toen zij ruim zes jaar geleden voor de eerste keer hun krachten bundelden om als Tip Jar verder te gaan. De voorgaande albums konden op een prima ontvangst rekenen en duidelijk werd al snel dat een samenwerking als deze in Nederland ronduit uniek genoemd kan worden. Uiteraard was het deze keer niet mogelijk om alle muzikanten in één studio gelijktijdig aan het werk te zien. Met behulp van de hedendaagse technische mogelijkheden is er desondanks een prachtige samenwerking mogelijk gebleken. Het resultaat van dit muzikale internationale pakt is een authentiek geluid waarin sfeer bepalend is. Het Nederlandse tintje krijgt nog meer glans in het melancholische ‘Amsterdam Rain’ waarin De Win niet alleen tulpen maar ook andere prachtige geluiden uit zijn accordeon weet te toveren. Ondanks de bijdragen van al die fijne muzikanten zijn het de stemmen die qua intensiteit de meeste indruk maken. De wonderschone titeltrack waarin De Win, slechts begeleid door akoestische gitaar, zijn liefde betuigt en daarvoor tijd tekort lijkt te komen, is wat dat betreft een absoluut hoogtepunt. Je kunt de ademhaling en bijbehorende hartslag van zijn geliefde bijna horen. De boodschap in het sereen gezongen ‘One lifetime is not enough’ komt zelfs keihard binnen. Ook in ‘Falling Angel’ blijkt eenzelfde soberheid, hier zijn het de piano en harmonieuze samenzang die op sublieme wijze in elkaar overvloeien, heel veel emoties los te kunnen maken. Tip Jar is er razendknap in geslaagd om in alle elf liedjes de absolute aandacht van de luisteraar op te eisen en daarbij iedere keer weer een juiste snaar te raken. ONE LIFETIME is daarnaast bovenal het bewijs dat je met een flinke hoeveelheid doorzettingsvermogen tot enorme prestaties in staat bent.” - Jeroen Bakker (24 maart 2021)

Blues Magazine

Meestal vlogen ze naar Texas om er een plaat op te nemen. En om daar op albums van andere artiesten mee te spelen. Dat zat er vorig jaar niet in. Helemaal zonder Amerikaanse inbreng is ook deze nieuwe worp nummers niet. Ron Flynt, Walt Wilkins en Bill Small namen hun bijdragen op in Texas. Net zoals Gilad Atzmon klarinet toevoegde vanuit Griekenland. En BJ Baartmans bleef gewoon in Boxmeer. Opnemen in Nederland heeft niet iets wezenlijks veranderd aan het geluid. Misschien dat er iets meer jazz naar boven is gekomen, maar dat is in het geval van toetsenist Bart de Win alleen maar een pre. Fraai is de viool van Joost van Es op Kiss Me. De countrysoul van Tell Me Something verdient ook een aparte vermelding op deze plaat die nergens inzakt. Bijzonder is ook de samenzang van het pianoliedje Falling Angel.” - John Gjaltema (21 maart 2021)

Altcountry.nl

Het geluid van de folk-, blues- en countryband Tip Jar op hun vijfde cd klinkt gelikt en van top tot teen Amerikaans. Halverwege de cd op ‘Find your way’ werd ik gegrepen door de unieke sound van een dobro (resonatorgitaar), briljant bespeeld door B-J Baartmans. Mijn favoriete song is ‘Amsterdam rain’: een mooie compositie met een ideale samenklank van stemmen en instrumenten. Naast de warme melancholieke mezzo van Knegt valt hier drummer (en producer) Eric van de Lest op met goed getimede slagen op zijn bekkens. De titelsong ‘One lifetime’ begint intiem met Harry Hendriks gevoelige gitaarspel en de ideaal harmoniërende stemmen van Knegt en De Win. De klap op de vuurpijl is ‘Falling angel’: wat een emotie en wat een zangkwartet, naast Knegt en De Win komen hier Hendriks en singer-songwriter Baer Traa bij. Hoe intiemer de arrangementen hoe beter de loepzuivere stemmen en aansprekende teksten tot hun recht komen. Gelukkig is er nog een echte uitsmijter in ‘The right words’ met daarop een tuba (Harold Spaan) en virtuoze klarinet (Gilad Atzmon).” - Michael Klier (11 maart 2021)

Muziekwereld

Wat hebben we toch een kwaliteit en diversiteit in ons land! Het vijfde album ONE LIFETIME van het duo Tip Jar is tot stand gekomen tijdens de COVID-19 pandemieperiode, waardoor het is opgenomen op verschillende plekken op de wereld en is samengebracht in de mixage. Op 29 januari was de online releaseshow van het album. Door de beperkingen was er geen andere optie dan dat Bart de Win en Arianne de Knegt vanuit de huiskamer het album geheel als duo speelden, zonder de rijke instrumentatie die we op het album horen met medewerking van vele gastmuzikanten en als vaste kern Harry Hendriks op snaren. Of je de liedjes nu in duoformaat of op het album hoort, ze blijven fijn overeind. De rijke instrumentatie, die we horen op dit album is natuurlijk niet te versmaden. Hier horen we viool, banjo, dobro, mandoline, klarinet, bas en drums naast het piano- en gitaarspel van Bart de Win. Eric van der Lest heeft in Eindhoven alle onderdelen bij elkaar gemixt tot een waardig nieuw album. ‘Tell Me Something’ is zoals ze zeggen een full-bandsong geschreven door Bart, Walt Wilkins en Ron Flynt. Tijdens de releaseshow speelt De Win zeer verdienstelijk piano, terwijl ze als duo de song recht doen. Bij deze sobere uitvoering horen we de echo van de albumversie, die rijk voorzien is van instrumenten, maar een goede compositie als deze blijft ook in een sobere uitvoering helemaal overeind. Een van de kroonjuwelen van het album, ‘Falling Angel’, is bedoeld als een soort Crosby, Stills & Nash-song en voelt ook zo aan. Het nummer is samen met Wilkins en het duo zelf geschreven. Dit album tilt Tip Jar andermaal tot een hoger plan.” - Joost Festen (9 maart 2021)

8weekly

Hoewel het muzikale vertrekpunt nog steeds Amerika is, ontwikkelt Tip Jar steeds meer een eigen geluid. En dat laat zich niet begrenzen door de beperkingen van welke muzikale stroming ook. Constante factor blijft echter de fraaie vocale harmonieën van De Win en Knegt. De klankkleur van hun stemmen is een regelrechte match en geeft de smaakvolle eigen composities een extra dimensie. Vooral in het countrygetinte Dreamer’s Dream zijn ze op hun best. Zo’n liedje roept de fraaie duetten van Emmylou Harris en Gram Parsons in herinnering.” - Harry de Jong (3 maart 2021)

Lust for Life Magazine

Europese americana flirt met cross-over en doet mij telkens van mijn paard vallen. Het (internationale) collectief Tip Jar is met ONE LIFETIME aan haar vijfde veulen toe. Rootskoppel van dienst zijn de Noord-Brabanders zangeres Arianne Knegt en zanger/multi-instrumentalist Bart de Win. Hun liefde voor Amerika leverde vriendschap op met bassist Bill Small en de bluesman Walt Wilkins, met diverse festivals tot in Austin Texas toe. Vermoedelijk hebben de Texanen nog nooit zo’n melancholisch duo in de armen gesloten. Of het zou lang geleden moeten zijn met Emmylou Harris met Gram Parsons of Johnny Cash met zijn June Carter. Waarbij deze recensent bout beweert dat de intieme composities van Tip Jar de vergelijking met die legendarische beroemdheden best kan doorstaan. Vooral Arianne’s fijne stemtimbre laat elke twijfel wegsmelten in bewondering. Een album waarvan elke lied je op één of andere manier raakt. Verrassend goed!” - Marino Serdons (27 februari 2021)

Keys and Chords

De mooie duozang is meteen te horen in het openingsnummer ‘Go on to get lucky’, dat door de accordeon ook een cajunsausje krijgt. Prachtig ingetogen is de zang in ‘Something I said’ met de Win op melodica. ‘Kiss me’ is heerlijke opwindende bluegrass met een glansrol van Joost van Es op fiddle. Soulvol is de zang van Arianne in ‘Find your way’. De Win neemt in ‘Tell me something’ de leadvocals voor zijn rekening met weer de mooie duozang in het refrein. Het folky ‘Amsterdam rain’ is een pareltje, met leadvocals van Arianne, mooie basloopjes en de accordeon met flarden van de bekende schlager ‘Tulpen uit Amsterdam’. Het titelnummer ‘One lifetime’ is een mooi akoestisch liedje en de prachtige pianoballad ‘Falling angel’ roept door de geweldige harmonieën herinneringen op aan Crosby Stills & Nash. Met de tuba van Harold Spaan en de klarinet van Gilad Atzmon belanden we in het slotnummer ‘The right words’ in de jazzsferen van New Orleans. Conclusie: ONE LIFETIME is een wonderschoon en gevarieerd album. Een feest om naar te luisteren.” - Gerrit Schinkel (24 februari 2021)

Bluestown Music

Op dit vijfde album bewijst Tip Jar maar weer eens tot de top van de Americana-bands van Nederland te behoren maar tevens moeten we waken om de band in een hokje te plaatsen want dan doen we ze echt te kort. Want met ‘Kiss me’, met een aangename “fiddle”, krijgen we een stukje onvervalste bluegrass voorgeschoteld, terwijl deze recensent bij het luisteren van het soulvolle ‘Tell me something’ aan Paul Carrack moet denken en we met ‘Amsterdam rain’ een mooi stukje folk horen. Eén van de meest gevoelige liedjes is ongetwijfeld ‘One lifetime’, waar we genieten van enkel de stemmen van Bart en Arianne en Harry Hendriks die hun begeleidt op gitaar. Dit nummer blijkt een opmaat te zijn voor nog meer moois want à la Venice horen we bij ‘Falling angel’ naast Bart op de piano alleen de stem van Arianne, Baer, Harry en Bart. Een mooi moment. Afsluiten doet de band een beetje in stijl als hoe ze openden; ‘The right words’ neemt je mee naar die zuidelijke staten van de VS naar bijvoorbeeld een stad als New Orleans en hier zorgen Harold Spaan op tuba en Gilad Atzmon op klarinet voor de spreekwoordelijke kers op de taart. ONE LIFETIME is een uitgebalanceerde plaat geworden waar de band binnen het brede spectrum van Americana een mooie ontdekkingsreis aflegt. ” - Corné van Groenedaal (23 februari 2021)

MPodia

Een van Neerlands vaandeldragers van de americanamuziek, Tip Jar, zorgt al vele jaren voor blije gezichten op de burelen van het Altcountryforum. Fraaie en solide liedjes, indringende vocale schoonheid en een dosis aan feel good muziek. Zoals gewend leveren de Nederlandse Gram Parsons en Emmylou Harris ook op het gloednieuwe album degelijk vakwerk en warme ambachtelijkheid. Het leidt tot een kleurrijk geheel over het leven en de liefde. De hoge kwaliteit van het gebodene en de combinatie van rust en variatie zorgt dat je telkens verrast wordt en geboeid tot het eind naar ONE LIFETIME blijft luisteren. ” - Johan Schoenmakers (21 februari 2021)

Altcountryforum